zaterdag 8 november 2014

Klas 5: oorlog en terpentijn


Aanleiding van de oorlog

In 1871  hadden de Fransen de Frans-Duitse oorlog verloren , maar zij zouden niet opgeven zij wilden revanche. Vervolgens had Duitsland ook een enorme economische en militaire groei doorgemaakt, waar de Fransen en de Engelsen bang van werden, Duitsland zou toch niet nog verder groeien?
Toen werd de keizer Frans Ferdinand (troonopvolger van Oostenrijk) vermoordt, dit was de uiteindelijke aanleiding van de eerste wereld oorlog.
België was een neutraal land, die zich dus niks met de oorlog wilde bemoeien. Maar toch werden zij slachtoffer van de oorlog, door de Duitsers. Het Duitse leger besloot namelijk in geval van een Europese oorlog de Fransen te verrassen door Parijs te veroveren via een omtrekkende beweging door België. Zo kwam het onschuldige land België toch in aanraking met de oorlog     

Met 18 jaar gaat Urbain voor 4 jaar in militaire dienst en wordt opgeleid tot een gedisciplineerd soldaat. Bij het uitbreken van de eerste wereld oorlog wordt hij opgeroepen. België wordt overstroomd door de Duitsers die een oneervolle manier van oorlog voeren toepassen. Vlaamse soldaten werden geleid door Franstalige Waalse officieren, zonder kans op promotie. Vlaamse graven werden in het Frans gesteld. Korporaal Urbain doet zijn uiterste best maar wordt voortdurend in het Frans afgeblaft door zijn officieren.


Verdrag van Versailles

Duitsland werd geen enkele keus meer gelaten. De nieuwe regering dacht er nog serieus over het verdrag niet te ondertekenen en de wapens opnieuw op te nemen, maar dit was geen mogelijkheid. Als zij de strijd zouden doorzetten, zou er niks positiefs voor hen uitkomen en ze zouden er helemaal niks mee opschieten. Er zat niets anders op dan de schande te accepteren en af te treden en zo tekende Duitsland het verdrag en zaten ze zonder regering.  Met grote moeite slaagde men erin om tot de vorming van een nieuwe regering te komen die de ondankbare taak kreeg de capitulatie te aanvaarden en dit aan de geallieerden bekend te maken.


Duitsland als enige schuldige?

Of Duitsland de echte aanstichter van de oorlog was, is nog maar de vraag. Het blijkt dat lang niet alleen Duitsland de oorzaak was van alle ellende. De revanche gedachte van Frankrijk, omdat zij de Frans-Duitse oorlog hadden verloren, zou ook zomaar de aanleiding kunnen zijn geweest. Ook Rusland en Oostenrijk-Hongarije streefden in die tijd naar gebiedsuitbreiding, waardoor al vele kleine oorlogen waren ontstaan. En Duitsland had een ongelijk aandeel in het bezit van de koloniën, waar andere landen pissig over waren. Ieder land wilde altijd het grootste gebied. Hier kan je Duitsland dus niet de schuld voor geven, want eigenlijk wilden de andere landen juist niet dat Duitsland zoveel grondgebied had en zij maakten hier een probleem van. Als elk land dit zou accepteren, zou er al veel minder gedoe zijn geweest. Toen er bondgenootschappen werden gesloten, was dit eigenlijk bedoelt om minder oorlogen te veroorzaken, maar dit liep niet zoals gehoopt. Frankrijk en Duitsland zochten beiden bondgenoten voor het geval dat er een oorlog uit zou breken, maar door deze bondgenootschappen ging de hele wereld zich ermee bemoeien en zo ontstond er een grotere oorlog tussen veel landen.
Duitsland was dus duidelijk niet de enige oorzaak van de oorlog. Vele andere landen waren erbij betrokken. Velen doordat ze bondgenootschappen hadden gesloten met anderen, maar ook aantallen die zelf meer grondgebied opeisten. Wie nu de echte aanstichter is geweest, kan niemand duidelijk zeggen. Laten we het erop houden dat veel landen betrokken zijn geweest voor de aanleiding van de oorlog en dat vooral Duitsland niet de enige aanstichter is!

woensdag 29 oktober 2014

Klas 5: Karel ende Edelgast

Elegast is van jongs af aan door zijn ouders op straat gegooid. Hij heeft al heel veel gezien van het leven. Maar op een gegeven moment werd hij de één na de ander kindertehuis zo zat dat hij op z'n zeventiende weer terugging naar het 'straatleven' 

Het straatleven kon hij aan het begin makkelijk aan, hij had genoeg geld en kleren om de eerste paar weken op straat door te brengen. Langzamerhand braken de koude winterdagen aan, alles in de supermarkten werd duurder en Elegast kwam er meer als een zwerver uit te zien dan als een beschaafd jongen. Elegast overwoog zelfs om zich bij de politie te melden zodat hij weer naar één van de vele tehuizen kon, maar zo wilde hij niet meer leven. Uiteindelijk besluit hij het leven op straat te behouden. 

Velen jaren later is Elegast een professionele dief geworden in het stelen van geld in Rotterdam. Hij breekt huizen in, hij steelt tasjes, hij steelt bankpasjes, maar nog nooit heeft iemand hem opgepakt. Het is de enigste manier om te overleven denkt hij. Maar er is wel een regel die hij toepast op zichzelf. Alleen mensen die al genoeg hebben worden overvallen door hem. Op een dag besluit hij een overval te plegen in het grootste huis die er in Rotterdam is. Wie daar woont weet niemand.  
Hij verzint een list om binnen te komen. Wanneer hij dan binnen is, ziet hij dat er een groep terroristen bezig is met het in elkaar leggen van bommen. Elegast schrikt zich dood en vraagt zich af wat hij moet doen. Na vele scenario's in zijn hoofd te hebben afgespeeld, overweegt hij om naar de politie te gaan en daar biecht hij alles op. De politie geloofde hem niet maar ging voor de zekerheid toch mee met Elegast naar het huis. Daar zien ze dat hij helemaal gelijk had. Hij kreeg een hele grote beloning op één voorwaarde; Dat hij alles zou terugbetalen aan de mensen van wie hij gestolen heeft. 

Elegast woont nu in het grootste huis van Rotterdam en heeft een baan bij de politie.

maandag 10 maart 2014

Klas 4: Ik was nooit in Isfahaan

We hebben een filmpje gemaakt waarin we een fragment voorlezen met daaronder mooie pianomuziek. We hebben rustige pianomuziek uitgekozen onder het fragment omdat het een ontroerend stukje is waarin veel emotie zit. Het is ook een spannend stukje, maar de pianomuziek eronder maakt het meelevend.

Hieronder bevindt zich het link naar ons filmpje.
http://www.youtube.com/watch?v=bajbbjDpabo&feature=youtu.be

Klas 4: Why I love This Book

Het boek Sofia, verhaal van een verboden liefde door Margalith Kleijwegt wordt in mijn filmpje besproken. Ik heb, nadat een vriendin mij dit boek aanraadde, voor dit boek gekozen, omdat ik alleen al bij het lezen van de achterkant van dit boek helemaal verkocht was. Het verhaal is namelijk gebaseerd op een echt gebeurd verhaal, waardoor het lezen van dit boek een extra gevoel oplevert. En doordat het verhaal vanuit verschillende perspectieven wordt gegeven en eigenlijk bestaat uit een interview is het een heel interessant verhaal. In mijn filmpje wordt dan ook verschillende argumenten gegeven waarom het boek Sofia, verhaal van een verboden liefde een echte bestseller is.

 


Hieronder bevindt zich het link naar mijn filmpje, waarom Sofia, verhaal van een verboden liefde een echte betsteller is.

http://m.youtube.com/watch?v=fjF7SzJVUBc