dinsdag 10 februari 2015

Klas 5: renaissance schilderkunst


Je ziet twee vrouwen op de grond zitten. Een daarvan heeft een kind in haar hand, waarschijnlijk haar eigen kind. Het andere vrouw zit te schrijven, het ziet ernaar uit dat zij geen ander bezig heden heeft. Waarschijnlijk is zij hier dan ook uitgebeeld als een meisje die maagd is. De verhoudingen van alles bij elkaar klopt ook.
















De liefdesbrief


Je ziet hier vijf mensen afgebeeld. Ze richten zich allemaal op het brief, die het zittende vrouw in handen heeft. Dit laat zien dat men in de tijd erg met elkaar bezig was en alles wilde weten. Een heel ander tijd dan waarin men nu leeft. Waarbij vandaag de dag iedereen veel meer op zichzelf is gericht, en weinig van anderen weet. Dit laat zien hoe de normen en waarden is veranderd in de loop van de tijd. Dit is een schilderij van Bredero, en Bredero hield ervan om liefde af te beelden. De titel is dan ook: De liefdesbrief, dus hoogstwaarschijnlijk heeft het meisje een liefdesbrief               gekregen, waarnaar iedereen naar uit kijkt.



Elegant gezelschap in een Hollandse renaissance-zaal

Dit is een schilderij van Dirck. Je ziet dat er op het schilderij feestende mensen worden afgebeeld. Een heel ander feest dan vandaag de dag. Er lopen honden rond, je ziet rechtsonder kinderen die niet stilzitten, maar tussen de volwassenen aan het klieren zijn, er liggen hoeden op de grond en je ziet dat alle mensen meezingen en gezellig doen. Dit alles zijn aanwijzingen dat men niet zo streng meer was qua houdingen in de renaissance. En dat men ook echt genoot van zijn leven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten