vrijdag 15 mei 2015

Klas 5: Verlichting

Reize door Aapenland van J.A. Schatz is representatief voor de Verlichtingsliteratuur.

Het boek Reize door Aapenland van J.A. Schatz is een boek uit de tijd van de Verlichting. De Verlichting was een vernieuwende periode in de geschiedenis. De hoofdpersoon in dit boek, een man, die voor een moeilijk keuze heeft gestaan, moest gaan vluchten en zo komt hij in het Aapenland terecht, land bestaand uit alleen maar apen. En eenmaal aangekomen in het Aapenland wordt hij gepromoveerd tot de zeventiende ´aap´. De apen willen gelijk zijn aan het menselijk ras en zo komen zij op het idee om hun eigen staart af te hakken . Maar niet iedereen was het hier mee eens, sommigen van hen vonden het onnatuurlijk en niet passen bij de apen. Zo waren de meningen verdeeld, tussen voorstanders en tegenstanders, over het afhakken van apenstaarten. Uiteindelijk wonnen de voorstanders deze meningsverschil en de situatie eindigde in een waanzinnige chaos.

Om het moraal van het boek, een reis door het Aapenland, goed te begrijpen is het van belang om iets te weten te komen van de tijd waarin dit boek geschreven is. Want elke periode heeft zijn eigen normen en waarden en deze worden dan meestal door de schrijvers in boeken uitgedrukt.

Zoals ik al aan het begin zei, stamt het boek, een reis door het Aapenland, af uit de tijd van de Verlichting. De Verlichting kwam na het Renaissance, periode waarbij de kreet ´carpe diem´ (pluk de dag) een belangrijk begrip was. En zo werd de Verlichting een reactie op de Renaissance. In de Verlichting zette men gebeurtenissen niet meer in relatie met het geloof, maar men begon een juiste verklaring te zoeken. Je zou het een religieuze ommekeer in de geschiedenis kunnen noemen. Boeken hadden een belangrijk invloed op de bevolking. Door de boekdrukkunst kon immers op grote schaal boeken snel worden gedrukt en verkocht worden. Iedereen las boeken en was er mee bezig. Daarom was het voor de auteur van belang om de lezers te overtuigen en te winnen naar zijn eigen hand, zo had de schrijver dan een grotere aanhang. Andere kenmerken van de Verlichting is dat de Rede belangrijk werd geacht, voordat je iets zei en deed moest je er wel over nagedacht hebben. Je moest iets niet klakkeloos overnemen.. Oftewel er kwam een grote nadruk op het individu. Daarnaast ontstond er ook nieuwe belangstelling voor wetenschap en onderzoek.  

In onze syllabus over de Verlichting staat wat een schrijver wilde bereiken, wat de functie van zijn tekst was, en de manier waarop hij het probeert. Daaruit en uit mijn algemene kennis heb ik kunnen afleiden dat een reis door het Aapenland zeker representatief is voor de Verlichting. En dit zal ik nader toelichten, op basis van enkele zorgvuldig gekozen argumenten.

Ten eerste is dit boek een imaginair reisverhaal. Wat typisch was voor boeken uit de tijd van de Verlichting. Want men kon in de Verlichting nog niet altijd zijn mening uitbrengen, en al helemaal niet als je kritiek had op de samenleving of tegen de hogere macht. Auteurs maakten in hun boeken dan gebruik van een niet-bestaand samenleving waarop zij dan kritiek uitten, maar eigenlijk was dit kritiek dan bedoelt voor een wel echt bestaand samenleving. Door hiervan gebruik te maken, kon de heer je dan niet achtervolgen. En kon je eigenlijk, verbergend in een verhaal, je kritiek geven. Zo heeft de auteur van het boek een reis door het Aapenland eigenlijk ook kritiek op een bepaalde groep, en wel op het ‘Schijn-Patriottisme’ en de verdeeldheid onder de patriotten. Het is maatschappijkritiek in de vorm van een satire.

Ten tweede wordt er in het verhaal gepleit voor een democratie, waarin men zelf mag beslissen wat ze willen doen. In de Verlichting is echter ook de gedachte dat de mens meer macht wilde hebben ontstaan. Dus weer een typische kenmerk van de Verlichting.

Tot slot wordt de lezer tijdens het lezen van dit boek heel erg gedwongen om zelf na te denken over kwesties. En zoals ik eerder had verteld, was het in de Verlichting van belang om zelf over bepaalde kwesties na te denken en niet alles klakkeloos moest overnemen.

Hierbij kom ik tot de conclusie dat 'Een reis door het Aapenland' een typisch voorbeeld is voor literatuur uit de Verlichting. Het heeft de beruchte oppervlakkigheid die kenmerkend was. Ook is het een reisverhaal met een hoop fantasie. Dit was een genre wat heel populair was in de Verlichting. Bovendien komen er ook andere duidelijke kenmerken erin terug. Dit boek is zeker een aanrader als je van een beetje fantasie houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten