dinsdag 9 juni 2015

Klas 5: Leesverslag: De Passievrucht


Algemene informatie:
Karel Glastra van Loon, De Passievrucht
Amsterdam, 1999, 52e druk (2012)
240 pagina’s
Psychologische roman

Samenvatting
Armin Minderhout en zijn vriendin Ellen hebben een vruchtbaarheidstest laten doen omdat Ellen zwanger wil worden maar dat niet lukt. Uit deze test komt een schokkende uitslag; Armin blijkt onvruchtbaar te zijn, altijd al. Hij heeft namelijk het syndroom van Klinefelter. Dit op zich is al een schokkende ontdekking, maar wat het nog emotioneler maakt is dat Armin dacht dat hij een zoon had.
Armin kwam Monika voor het eerst tegen in de tram in Amsterdam. Hij was zo brutaal te vragen of hij met haar mee mocht winkelen en zij zei ja. Het klikte en al snel hadden ze een relatie. Samen kregen ze een zoon: Bo. Wanneer Bo drie jaar is overlijdt Monika plotseling aan een hersenvliesontsteking.
Na de ontdekking dat Bo zijn zoon niet kan zijn, besluit Armin op zoek te gaan naar de vader van Bo, de ‘dader’. De eerste verdachte die hij bezoekt is Robbert Hubeek, een ex van Monika. Deze blijkt echter niet te weten dat Monika al tien jaar dood is en valt dus af.
Daarna gaat Armin langs bij de huisarts van Monika om hem op de man af te vragen of hij een seksuele relatie had met Monika. De huisarts ontkent dit en de twee raken in een heftige discussie. Armin verlaat woedend de kamer maar is er wel van overtuigd dat de huisarts geen seks heeft gehad met Monika.
Als laatst bezoekt hij Niko Neerinckx, een oud-collega van Monika. Met een smoes weet hij zich binnen te praten bij de vrouw van Niko en raakt met haar aan de praat. Hij komt onder andere te weten dat de zoon van Niko en zijn vrouw ook Bo heet en wanneer de vrouw hem foto’s laat zien van haar kinderen ziet hij een foto van Monika in het foto-album. Armin is er van overtuigd dat Niko de vader van zijn Bo is en wil hem daarmee confronteren. Ellen, zijn huidige vriendin, weet hem te overtuigen dit niet te doen.
Na de dood van Monika raakt Armin in een depressie en grijpt naar de drank. Voordien werkte hij als corrector voor een wetenschappelijke uitgeverij, maar zijn werkgever stuurde hem naar huis om de dood van Monika te verwerken. Hij zorgt alleen voor Bo en neemt hem vaak mee naar kroeg. Hij zwerft ’s nachts door de straten van Amsterdam met Bo op zijn rug.
In deze periode ziet Armin weinig mensen, behalve de mensen in de kroeg. En behalve Ellen. Ellen was de beste vriendin van Monika en inmiddels ook een goede vriendin van Armin. Af en toe belt Ellen Armin om te vragen hoe het met hem gaat. Er hangt een spanning tussen de twee die te wijten is aan de vrijpartij vlak na de begrafenis van Monika. Dit is niet de enige keer dat Armin en Ellen het bed hebben gedeeld; samen met Monika hebben ze een keer een trio gehad, nog voor de geboorte van Bo. Daarnaast is Armin vreemdgegaan met Ellen, tijdens de zwangerschap van Monika.
Armin en Ellen hebben veel steun bij elkaar groeien steeds meer naar elkaar toe. Ze krijgen een relatie en voeden samen Bo op.
Niet lang na de ontdekking dat Bo zijn zoon niet is, overlijdt de vader van Armin. Armin raakt hierdoor nog meer in de war en gefrustreerd en dit leidt tot geruzie met Ellen. Armin besluit samen met Bo een weekendje naar Ameland te gaan. Ze vissen samen en trekken de natuur in. Het lijkt hen beiden goed te doen. Bo ontmoet een meisje op Ameland en belandt uiteindelijk met haar in bed. Armin raakt hierdoor erg in de war en slaat aan het drinken. Dit loopt er uit de hand en eindigt in een ruzie waarin Armin schreeuwt dat Bo zijn zoon niet is.
Eenmaal weer thuis ontloopt Armin Bo en Ellen. Hij gaat naar het huis van zijn vader om op te ruimen. Hier stuit hij op een briefje van de hand van Monika, gericht aan zijn vader. ‘Ik ben zwanger. M.’ Armin beseft meteen wat dit betekent. Wanneer hij weer thuis komt blijkt Bo een brief gekregen te hebben van Ellen, ook van de hand van Monika. Hierin legt ze Bo uit dat opa eigenlijk zijn vader is. Voor Armin en ook voor Bo begint een moeilijke periode om deze informatie te verwerken.

Verwachtingen:
Nadat mijn zus mij dit boek aanraadde en er zo positief over was, had ik wel erg hoge verwachtingen over dit boek. Ze had mij het eind niet verteld, waardoor ik het boek het liefst zo snel mogelijk in handen had om het helemaal uit te kunnen lezen en om erachter te komen wie nou de vader van Bo was. Ook heb ik gehoord dat het boek verfilmd was, waardoor ik eigenlijk wel bijna wist dat dit een zeer goed boek moest zijn, want anders zou het boek niet verfilmd worden.

motieven en thema:

De hoofdthema in dit boek is voor mij bedrog en wantrouwen, ook wel: geheim. Want eigenlijk speelt het verhaal zich af omdat Monika, Armin bedrogen heeft en zo heeft Armin, Monika ook bedrogen door met haar vriendin vreemd te gaan. En vervolgens als het blijkt dat Bo niet de zoon van Armin is, wantrouwt Armin bijna iedereen terwijl degene die met zijn vrouw in bed heeft gelegen zijn eigen vader was en daarvan had niemand het verwacht. Zo draait het verhaal in dit boek over geheimen die aan het eind van het verhaal onthuld worden.

Een belangrijk motief in dit verhaal vind ik het natuur, want Armin gaat vaak terug naar het natuur om weer rustig te worden. Het lijkt alsof de tijd daar altijd stilstaat.
Daarnaast is het motief vreemdgaan/seks hebben een veelvoorkomend geval. Aan het begin tot en met het eind gaat het hierover, uiteindelijk lees je ook dat Bo seks heeft. De basis van het verhaal gaat eigenlijk ook over de verhouding tussen Monika en de vader van Armin. 
En als laatste vind ik het motief vaderschap in dit boek passen, aangezien de vader van Armin, Armin bedriegt. En als Armin erachter komt dat Bo niet zijn zoon is, zegt hij ook dat hij een vreemde is voor hem. En uiteindelijk gaat het verhaal in het boek om de zoektocht van de vader van Bo.


Beoordeling:
Het boek is geschreven in de eerste persoon enkelvoud, het hele verhaal zie je als het ware uit de ogen van Armin. De verteller laat niet blijken dat hij weet hoe het verhaal eindigt, wat ervoor zorgt dat er een spanning is in het verhaal. Bij de flashbacks is er sprake van een achteraf vertellende 'Armin'. Over het algemeen heeft Karel Glastra van Loon redelijk korte zinnen geschreven en hij heeft geen moeilijke woorden gebruikt. 

Hieronder bevindt zich een citaat uit het boek, ter illustratie.
‘Kan het iemand bij De Kleine Wereld zijn geweest?’ vraag ik ’s avonds aan Ellen.
‘Natuurlijk niet.’ ‘Hoezo natuurlijk niet?’ ‘Wat werkte daar nou aan mannen.’‘Weet ik niet.’

Tijd
Het verhaal speelt zich in de tegenwoordige tijd af, maar samen met de flashbacks bestaat het verhaal in het geheel uit vijftien jaar. Je komt in het verhaal zo veel te weten: vanaf het moment dat Monika en Armin elkaar leren kennen, tot en met dat Bo een tiener is. Het verhaal wordt eigenlijk in grote lijn chronologisch verteld. 

Ruimte
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam. Alle belangrijke personages wonen hier: Armin, Ellen, Bo en vroeger ook Monika. Ook speelt het verhaal voor een klein deel af in Ameland, op het station, in het café en in het huis van Niko, die in Haarlem woont.

Eindoordeel
Over het algemeen vond ik de passievrucht een leuk boek om te lezen. Hoewel ik sommige stukjes wel minder interessant vond, wilde ik toch door blijven lezen. Dus het boek trok wel mijn aandacht. Ik raad jullie dan ook aan om dit boek te gaan lezen, want na het lezen van dit boek zal je stilstaan voordat je iemand vertrouwt en kom je erachter hoe liefde je leven kan beïnvloeden.

zaterdag 6 juni 2015

Klas 5: Romantiek

Max Havelaar van Multatuli is representatief voor de Romantische literatuur.


Multatuli is een bekende Nederlandse schrijver, hij heeft verschillende boeken geschreven. Ik heb als stromingsboek  voor de Romantiek Max Havelaar van Multatuli gelezen. Het boek is heel erg interessant geschreven, het bestaat namelijk uit raamvertellingen met verschillende vertellers. Het boek gaat over Max Havelaar, waarbij Multatuli eigenlijk zichzelf bedoelt. Max Havelaar is in dit boek als assistent-resident in Nederlands Indië. Hij loopt tegen verschillende corrupte zaken aan, en hier probeert hij dan ook tegen te vechten.

Romantiek was eigenlijk een stroming in de westerse cultuur. Deze stroming vond zijn oorsprong eind 18e eeuw en duurde voort tot en met het begin van het 19e eeuw. Bij deze stroming stonden de volgende kenmerken centraal:
- Natuur
- Een gevoel van onvrede over de huidige maatschappij en kritiek hierop.
- Men zette het gevoel, de fantasie, de intuïtie centraal.

Aan de hand van deze kenmerken en met wat er in de boek staat zal ik uitleggen waarom Max Havelaar van Multatuli representatief is voor de Romantische literatuur.

Ten eerste komt het kenmerk natuur heel erg vaak voor in het verhaal. Het speelt een grote rol in het boek. Multatuli gebruikt soms wel een aantal bladzijden met het beschrijven van het Natuur. Dit natuur gaat dan vrijwel over het plek waar hij zich bevindt: Nederlands-Indië. Bladzijde 49 van het boek is hier een voorbeeld van.

Ten tweede komt het kenmerk: een gevoel van onvrede over de huidige maatschappij en kritiek hierop, al voor aan het begin van het  boek. Multatuli betekent namelijk: ‘’Ik heb veel geleden.’’ En de schrijver heeft dit boek geschreven omdat hij kritiek had, kritiek op de koloniale uitvoeringen van de Nederlandse ambtenaren in Nederlands Indië.  Daarnaast had hij ook kritiek op de kwalen op koffieplantages. En door een boek te schrijven met zijn kritiek erin kon hij eigenlijk zijn mening uiten en aan de rest van de wereld meegeven.

Als laatst komt het belangrijkste kenmerk gevoel ook heel erg terug in het boek. Max is namelijk in het boek een goede voorbeeld van een romantiek-personage. Hij is zeer emotioneel en fantasierijk. Hij denkt niet te veel na aan de gevolgen als hij een bepaalde handeling wilt uitvoeren.

Dit waren allemaal argumenten waarom de Max Havelaar van Multatuli representatief is voor de Romantische literatuur. Maar er zal vast wel mensen zijn die dat niet vinden, omdat er in het boek soms dingen te nauwkeurig worden weergegeven. En het verhaal wordt soms ook zo realistisch mogelijk weergegeven, zonder een beetje fantasie.

Ondanks dat deze andere kenmerken in het boek voorkomen, ben ik van mening dat Max Havelaar van Multatuli representatief is voor de Romantische literatuur.

In het boek wordt het natuur namelijk nauwkeurig beschreven, het gevoel van onvrede over de huidige maatschappij en kritiek hierop, staat centraal in het boek en het gevoel en fantasie speelt een grote rol bij Max Havelaar. Als je van een oud-Nederlands geschreven boek houdt, en de romantiek jou erg aantrekt dan is het boek Max Havelaar van Multatuli zeker een aanrader!



Bronnenlijst: 

- Boek Nederlandse literatuur                    
- Wikipedia                    
- Aantekeningen uit de lessen van meneer Kroon                    
- www.literatuurgeschiedenis.nl