zaterdag 6 juni 2015

Klas 5: Romantiek

Max Havelaar van Multatuli is representatief voor de Romantische literatuur.


Multatuli is een bekende Nederlandse schrijver, hij heeft verschillende boeken geschreven. Ik heb als stromingsboek  voor de Romantiek Max Havelaar van Multatuli gelezen. Het boek is heel erg interessant geschreven, het bestaat namelijk uit raamvertellingen met verschillende vertellers. Het boek gaat over Max Havelaar, waarbij Multatuli eigenlijk zichzelf bedoelt. Max Havelaar is in dit boek als assistent-resident in Nederlands Indië. Hij loopt tegen verschillende corrupte zaken aan, en hier probeert hij dan ook tegen te vechten.

Romantiek was eigenlijk een stroming in de westerse cultuur. Deze stroming vond zijn oorsprong eind 18e eeuw en duurde voort tot en met het begin van het 19e eeuw. Bij deze stroming stonden de volgende kenmerken centraal:
- Natuur
- Een gevoel van onvrede over de huidige maatschappij en kritiek hierop.
- Men zette het gevoel, de fantasie, de intuïtie centraal.

Aan de hand van deze kenmerken en met wat er in de boek staat zal ik uitleggen waarom Max Havelaar van Multatuli representatief is voor de Romantische literatuur.

Ten eerste komt het kenmerk natuur heel erg vaak voor in het verhaal. Het speelt een grote rol in het boek. Multatuli gebruikt soms wel een aantal bladzijden met het beschrijven van het Natuur. Dit natuur gaat dan vrijwel over het plek waar hij zich bevindt: Nederlands-Indië. Bladzijde 49 van het boek is hier een voorbeeld van.

Ten tweede komt het kenmerk: een gevoel van onvrede over de huidige maatschappij en kritiek hierop, al voor aan het begin van het  boek. Multatuli betekent namelijk: ‘’Ik heb veel geleden.’’ En de schrijver heeft dit boek geschreven omdat hij kritiek had, kritiek op de koloniale uitvoeringen van de Nederlandse ambtenaren in Nederlands Indië.  Daarnaast had hij ook kritiek op de kwalen op koffieplantages. En door een boek te schrijven met zijn kritiek erin kon hij eigenlijk zijn mening uiten en aan de rest van de wereld meegeven.

Als laatst komt het belangrijkste kenmerk gevoel ook heel erg terug in het boek. Max is namelijk in het boek een goede voorbeeld van een romantiek-personage. Hij is zeer emotioneel en fantasierijk. Hij denkt niet te veel na aan de gevolgen als hij een bepaalde handeling wilt uitvoeren.

Dit waren allemaal argumenten waarom de Max Havelaar van Multatuli representatief is voor de Romantische literatuur. Maar er zal vast wel mensen zijn die dat niet vinden, omdat er in het boek soms dingen te nauwkeurig worden weergegeven. En het verhaal wordt soms ook zo realistisch mogelijk weergegeven, zonder een beetje fantasie.

Ondanks dat deze andere kenmerken in het boek voorkomen, ben ik van mening dat Max Havelaar van Multatuli representatief is voor de Romantische literatuur.

In het boek wordt het natuur namelijk nauwkeurig beschreven, het gevoel van onvrede over de huidige maatschappij en kritiek hierop, staat centraal in het boek en het gevoel en fantasie speelt een grote rol bij Max Havelaar. Als je van een oud-Nederlands geschreven boek houdt, en de romantiek jou erg aantrekt dan is het boek Max Havelaar van Multatuli zeker een aanrader!



Bronnenlijst: 

- Boek Nederlandse literatuur                    
- Wikipedia                    
- Aantekeningen uit de lessen van meneer Kroon                    
- www.literatuurgeschiedenis.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten