dinsdag 29 december 2015

Klas 5: Leesgroep

Leesgroep bij het boek Grip van Stephan Enter
We waren allemaal best positief over het boek. In het verhaal gaat het over gebeurtenissen die je kunt zien als een diepere betekenis over keuzes in het leven. Dit maakte het verhaal veel interessanter dan het leek. Samen hebben we een aantal gebeurtenissen kunnen koppelen aan vroegere keuzes in het leven voor Paul, Vincent en Martin. Het verhaal bleek uiteindelijk interessanter dan we hadden verwacht.

De titel ‘Grip’ staat voor de grip in het leven. Over de keuzes die je in het leven moet maken en hierdoor de ‘grip’ over je eigen leven bepaalt. Maar natuurlijk past de titel ook goed bij het boek omdat het alpinisten waren. We vinden de titel erg sterk omdat je verwacht dat de titel letterlijk wordt bedoeld, maar aan het eind van het verhaal begrijp je dat dit ook figuurlijk wordt bedoeld.
Over Lotte Greve krijgen we niet heel veel te weten in het verhaal. Althans, ze is geen verteller in het boek. Toch gaat een groot deel in het boek over haar, omdat de keuzes van de mannen en daarbij de grip op hun leven ook betrekking op haar hebben. Eerst bekent ze haar liefde aan Vincent, die haar afwijst. Aangezien Lotte een fel personage is, wordt ze boos en zegt ze dat ze met de eerste de beste man zal trouwen. Dit wordt dan Martin. Wij denken dat het huwelijk tussen Martin en Lotte daarom niet liefdevol is. Deze keuze heeft ook nog te maken met haar val in een bergspleet, waar Paul haar redt. Lotte laat Paul beloven dat het een ongeluk was geweest, hierdoor weet je als lezer dat het geen ongeluk was en daarom denken wij dat het misschien wel een zelfmoordpoging was. Dit is een open plek, je krijgt het verder niet te weten in het boek.
Vincent Voogd is de ‘vrije’ persoon. Hij wees Lotte af omdat hij wist dat hij niet gebonden kon zijn aan een huwelijk. Het valt op in het verhaal dat Vincent zichzelf niet zo hoog heeft zitten, aangezien hij de tijd in Japan helemaal niet leuk vond terwijl Paul en Martin juist om het ‘vrije’ leventje van Martin en daarbij zijn tijd in Japan zo tegen hem op keken.
Martin Greve komt uit een ander milieu dan de andere drie klimmers. Martin hoort er ook niet helemaal bij. Martin doet wel zijn best in de maatschappij en hij woont nu samen met Lotte en ze hebben een dochter Fiona.
Paul van Woerden heeft eigenlijk het minst te maken met de keuze over Lotte. Er wordt niet veel bekend gemaakt over zijn relaties. Zijn familie is een rijke familie en hij beheert een trustfonds. Hij kijkt wel op tegen Vincent. Paul en Vincent kijken beide neer op Martin, maar tegelijkertijd kijk Paul wel weer op tegen Vincent.
Het verhaal speelt zich het meest af in Wales. De herinneringen van twintig jaar geleden speelden zich echter af op Lofoten.

We konden verschillende thema’s uit het boek halen. Als allereerste gaat het over geluk/ de keuzes in het leven naar geluk. Een goed voorbeeld hiervan is als Vincent de berg gaat beklimmen en niet vooruit kijkt. Dit kun je koppelen aan de afwijzing tegenover Lotte. Was het wel de juiste keuze ? Ook vinden we vriendschap één van de belangrijkste motieven omdat elk persoon de vriendschap anders bekijkt.
We vinden het een goed boek omdat gebeurtenissen op die dag worden gekoppeld aan de herinneringen van twintig jaar geleden. Wat we minder aan het boek vinden is dat we meer van Lotte hadden willen horen, maar aan de andere kant is deze gebrekkige informatie misschien juist wel de open plek in het boek die het spannend maakt.
Het proces van discussie verliep in mijn ogen erg goed. Tijdens de discussie kon iedereen haar eigen mening vertellen zonder dat er iemand afgebroken werd tijdens haar verhaal. 

Persoonlijke conclusie
Over het algemeen hadden we allemaal dezelfde kijk op onze boeken, en als iemand dan net iets anders zei dan dat ik in gedachten had, vroeg ik ernaar hoe zij dan op die mening kwam. En eigenlijk kon ik mezelf dan ook inleven in de meningen die de ander zei. En zo heb ik geleerd dat iedereen een eigen mening kan vormen en iedereen een verhaal anders kan interpreteren en dat dat heel erg gebaseerd is op eigen normen en waarden. En hoewel meningen anders kunnen zijn ze zijn nooit fout.
Het boek die wij gelezen hadden, had niveau 4. Ik kon hier goed mee overweg, ik vond het erg leuk om te lezen en niet moeilijk. En de volgende keer wil ik er misschien een stapje bovenop zetten en niveau 5 gaan lezen. En hoewel ik vind dat Stephan Enter mooie boeken schrijft, wil ik toch het liefst een boek van een ander schrijver lezen. Dit wil ik, omdat ik denk dat het interessant en goed is om boeken van verschillende schrijvers te lezen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten